Historie

Historie

AC TION is oorspronkelijk ontstaan uit SV De Enschedese Boys en is officieel opgericht op 1 februari 1948, als een vereniging die niet gebonden was  aan een kerkelijke organisatie.  De naam AC TION (AtletiekClub Twente Is Onze Naam), is destijds gekozen als naam omdat er vanuit de regio bezwaren waren tegen de naam ‘Twente’.

In de eerste jaren trainde TION op het voetbalveld van Achilles in Driene en later op Schreurserve. Bij vv Phenix werd later een sintelbaan aangelegd die voor de atletiektraining uitermate geschikt was. TION trainde er jarenlang totdat in 1956 het Diekmanstadion in gebruik werd genomen met een voor die tijd prachtige atletiekaccommodatie. Er werden  grote internationale atletiekwedstrijden georganiseerd, naast de voetbalwedstrijden van Sportclub Enschede en later FC Twente. Een specifieke (kunststof) atletiekbaan stond jarenlang op het verlanglijstje en eindelijk kon in 1990 de atletiekaccommodatie “De Wesselerhoek” geopend worden.

In 1964, na de fusie van AV Enschede en AC Memphis waren er nog twee atletiekclubs in Enschede: AC TION en AC Fortis. Fortis trainde op de atletiekbaan van de Universiteit Twente. Fortis vierde het 25-jarig jubileum nog in januari 1993, maar mede door schaalvergroting en de nieuwe kunststofaccommodatie “De Wesselerhoek” is op 20 september 1995 door de leden van AC Fortis en AC TION besloten per 1 april 1996 samen verder te gaan. AC Fortis ging op in AC TION en zo bleef er nog één grote atletiekvereniging over in Enschede.

Alhoewel….sinds de opening van de Technische Hogeschool Twente (nu Universiteit Twente) in 1964 is er nog een club actief op atletiekgebied, nl. de Drienerlose Atletiek Vereniging Kronos, waarvan uitsluitend studenten lid kunnen worden. DAV KRONOS is, volgens eigen zeggen, de oudste en meest actieve studentenatletiekvereniging van Nederland.